duminică, 15 ianuarie 2023

#Fiction Monday (116)
A few ideas about 'fresh'
Cateva idei despre 'proaspat'

This game is hosted by Vinitha Dileep, on her blog  'Reflections' and
I discovered it on Esha's  blog. This time  the  word prompt is 'FRESH'.


A fresh start for my freesias!
Un start nou al freziilor!


I think looking for the fresh subjects around us, it is something instinctive.
Always, questions appear at certain moments, attracting our attention,
wanting answers for our life. Or our paths cross with new people, possibly
to exchange lessons and update settings we didn't even suspect that we have them... Maybe we don't interpret the new discoveries in this way: that they came to us
as a kind of unsolicited help. Whatever questions we ask ourselves, they deserve
a little effort to understand why they appeared in our  mind, in our life.
Before sharing a
recipe of a fresh cake, I leave a thought:
Is it possible a fresh start, provided that the entry conditions (habits, beliefs -
strongly fixed ideas-) are the same? I personally do not really believe this!

.. I don't know when to locate this recipe in time. It was initially an experiment,
which has become a habit when I have to make a cake. I either buy the countertop
or use ladyfingers. When I did it, it was a disastrous result.
Do it again is on a wish list without a completion date!😊
The tricks of this cake are the lemons and the cream: chestnut puree mixed with
yogurt and fruit marmalade with lemon juice. The syruping is also with lemon, "diluted" with a homemade liqueur, whatever you have in the kitchen. Cream is
used on the bottom and top layer, and marmalade is placed on the central layer.
I also add raisins (soaked in rum if they are too dry), walnuts and whatever 
I have in the kitchen.
Because of the lemons, the cake is really fresh and can be eaten without any
problems after a more consistent menu. But not necessarily.
I mean, it's also perfect with coffee!



A cauta proaspatul in jurul nostru cred ca este ceva instinctiv. Mereu
apar intrebari ce in anumite momente ne atrag atentia, dorindu-si raspunsuri
pentru viata noastra. Sau drumurile ni se intersecteaza cu oameni noi, posibil
pentru a face schimb de lectii si a ne aduce la zi setarile pe care nici nu banuiam
ca le avem...
Poate nu interpretam in felul asta noul descoperit: ca el ne-a venit in intampinare
ca un fel de ajutor inca necerut. Oricare ar fi intrebarile pe care ni le punem,
ele merita un mic efort  de a intelege de ce si pentru ce au aparut in mintea
noastra, in viata noastra.
Inainte de a va impartasi o reteta de tort fresh, las un gand:
Este posibil un start nou, in conditiile in care conditiile de intrare (obiceiuri,
credinte - idei fixate sanatos-) sunt aceleasi? Eu una nu prea cred asta!

... Nu stiu cand sa localizez in timp aceasta reteta. A fost initial un experiment
ce a devenit o obisnuinta cand am de facut tort.
Blatul fie il cumpar, fie folosesc piscoturi. Atunci cand l-am facut eu, a fost
un rezultat dezastruos. Recidiva este pe o lista de dorinte fara data de realizare!😊
Trucurile acestui tort sunt lamaile si crema: piure de castane amestecat cu iaurt
si marmelada de fructe inmuiata cu zeama de lamaie. Insiroparea este tot cu
lamaie, 'diluata' cu un lichior de casa: afinata, cornata sau ce aveti la indemana.
Pe primul si ultimul strat se foloseste crema, iar pe al doilea se pune marmelada.
Mai adaug stafide (inmuiate in rom daca sunt prea uscate), nuci si ce mai
am prin bucatarie.
Din cauza lamaii tortul este chiar fresh si poate fi consumat fara probleme si
dupa un meniu mai consistent. Dar nu neaparat.
Adica e perfect si la cafea!

 

#Fiction Monday (115) - A desire and some math!



22 de comentarii:

  1. N-o sa scriu ca e noaptea tarziu, ci scriu ca e dimineata, devreme, si asta nu pentru ca n-as manca un tort la doua noaptea, ci pentru ca e numai bun un tort la doua dimineata - mai ales un tort fresh. 😊 Suna a delicios ingredientele - mai ales "aroma" de lamaie. Gata, alung gandul! 😊

    Nici eu nu cred ca e posibil un start nou cand nu schimbam ceva... E - vorba 'ceea - ca si cum am face acelasi lucru in mod repetat si ne-am astepta la un rezultat diferit (nu mai stiu cine a zis-o, dar cred ca se aplica si in cazul unui start nou).

    Imi place fotografia! Ceea ce ai fotografiat e foarte fresh.
    Iti doresc sa ai saptamana cat mai placuta, Suzana draga! ❤ Pupici! 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mai stiu cine a zis-o, insa e posibil ca sa fie Einstein, poate cu alte cuvinte, insa spiritul ei ramane. Chiar daca precede o reteta de tort, este o idee la care ma tot gandesc, pentru ca am destule de schimbat...
      Iti poti imagina ca din bulbii de frezii de anul trecut au crescut
      frunzele alea atat de inalte? Trebuie sa-mi prelungesc betele!
      As vrea sa-mi aduc aminte primul experiment, insa este intr-un univers paralel, probabil.
      Totusi ai comentat cam tarziu, sau prea de dimineata. Chiar e musai sa schimbi si tu ceva.
      Pupici si o saptamana linistita Diana draga!😘❤️

      Ștergere
    2. Uaaau! La tine cresc freziile, in ghiveci, din bulbi de anul trecut si la mine n-a rezistat, in 2022, regina noptii din seminte plantate in 2022. 😊
      Am si schimbat ceva! Pana acum, cand "eram de noapte", potriveam ceasul sa sune dupa 4-5-6 ore, sa am mai mult timp pentru toate (si, oricum, tot n-aveam!) dar acum n-o mai fac decat in situatii exceptionale si dorm ziua... cat cuprinde. Am "o munca" de asa natura incat nu prea pot avea un program sanatos, dar am inceput o schimbare si aici - doar ca n-o pot face dintr-o data.
      Iti multumesc, Suzana draga! ❤ Zi frumoasa iti doresc sa ai si tu! Pupici! 😘

      Ștergere
    3. Diana, nu am avut nici o contributie, decat aceea ca am pastrat ghiveciul si mi-am dorit sa creasca, ca si regina noptii, care acum e in doua ghivece! Imi doresc sa ajunga la floricele cu toatele. Mi se pare un experiment minunat! Stiu cum e cu jobul, cand sunt momente cand a schimba ceva devine aparent imposibil. Doar daca nu apare o oportunitate pentru el insusi!😊
      Pupici si o zi linistita! 😘❤️

      Ștergere
  2. That looks terrific and I'm sure I could eat most of it all by myself, yum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Be my guest, Brian! On a blog, miracles happen all the time!
      So the cake is sufficient for everybody!

      Ștergere
  3. Mmm, tare tentant! Şi cred că e faină combinaţia. Mulţumesc, Suzana, sper să mă pun şi eu pe treabă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar este buna combinatia! Daca vrei detalii, sa ma intrebi!
      O saptamana faina, draga Potecuta!😘❤️

      Ștergere
  4. Numai eu nu am reusit sa coc nimic :)))). Nu e corect!! Azi incepuse promitator ...
    Stau si ma intreb si eu la ceea ce te intrebai - cred ca, daca chiar ne dorim, si cu niste programe adanc inradacinate (care apar la suprafata cand ti-e lumea mai draga, desi esti constient ca nu sunt ok si ratiunea iti spune ca nu ai de ce sa iti faci probleme) ca poti sa intampini un nou inceput. Vorbesc insa din proprie experienta.... si stim ca fiecare dintre noi, este unic. Si ca totul e.. destul de relativ, asa ca...

    Prajitura se prezinta ametitoooor! O singura data am mancat o castana coapta (la gradi) si piure nu stiu daca o data sau de doua ori - dar ce bun era! Sigur este ceva de vis. Daca vrei sa incerci un blat simplu, poti face un pandispan cu cacao (e blatul meu preferat de tort, de cand eram mica - Buni asa face tortul casei). Numar de oua - numar de linguri de faina (si daca ai 5 oua - si scazi practic din faina cantitatea de cacao). Si la fel se punea si zahar, doar ca eu scad cantitatea de zahar- folosesc din cel brun si pun cam jumatate). Bat albusurile separat cu un praf de sare si frec galbenusurile cu zahar si apoi incorporez in galbenusuri cu miscari ample amestecul de faina si cacao adaugand din albusuri cu grija sa nu se lase. Asta e tot. La cuptor jumatate de ora la foc mediu. Blatul acesta il folosesc mereu la toate (si poti adapta in functie de cate oua vrei :). Poate e potriveste, ca alternativa.
    Oricum... m-am bucurat cand am citit de cornata. cand eram mica am mancat coarne.. vai ce bune erau :))) (visinata si afinata am mai facut si acum - si mie imi place sa le pun alor mei in prajituri - cand mancam salam de biscuiti imi placea sa puna mami visine din visinata hahaha - surioarei mele nu ii placea insa deloc, haha).
    Cate amintiri. Puuup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca imi trebuie curaj pentru un blat. Pare simplu, doar ca...
      O sa incerc. Pana la urma, ce se poate intampla.. Ceva tot va iesi. Coarne nu se prea gasesc. Am facut acum cativa ani, insa o tin mai mult pentru situatii urgente, adica deranjamente stomacale...😊
      Eu nu am mancat castane coapte. Nici nu am facut. Nu am aprofundat subiectul...
      Oricum, intre blat si piscoturi, le-as alege pe cele din urma, totusi. Acum ai o alta reteta de tort. Cine stie cand o fi nevoie!
      Si ai dreptate cu salamul de biscuiti. Nici din asta nu am facut!
      Pupici si o saptamana faina, draga Rux! 😘❤️

      Ștergere
  5. A veces olvidamos, captar imágenes de aquello que tenemos bien cercano.
    Besos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Since these games, I pay more attention to the details at home.
      Could be a lot of funny things or beautiful and special!
      Thank you Antonia! Have a beautiful week!
      Hugs!😘❤️

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Uneori rabdarea pentru bucatareala nu este trecuta in program. Trebuie sa o strecor cumva, asa, de dragul experimentelor... 😊

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aceasta poezie eminesciana in interpretarea lui Ioan Parvu!
      O zi minunata!

      Ștergere
  8. Ooh, that cake looks so yummy!
    A fresh start is a great concept, but practicality of a fresh start is doubtful. It's not easy like tearing up a few pages of a notebook and starting over, is it?
    Thank you for joining Fiction Monday, Suzana. You have a beautiful week ahead! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It looks but it's really fresh in reality! My only problem is to find the chestnut puree!
      You know, sometimes I feel the need to clean completely my work space, arrange it, clean it, decorate it, throw what is useless. After that, everything I do it's like a fresh start. It's not a metaphore, it's a fact. From my perspective, the doubts that I have, start from my fears of new beginnings and possible failures. This is the real bad belief!
      Thank you Vinitha for your beautiful game! 😘❤️

      Ștergere
  9. O seară frumoasă și-apoi , o noapte liniștită !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel, Aliosa!
      Vad ca ai reusit sa comentezi. Uneori platformele
      astea cam fac figuri!
      O saptamana usoara!

      Ștergere
  10. Prăjitura este apetisantă !
    Parcă am simțit parfumul freziilor !
    Noțiunea de "proaspăt" apare pe la mine: în fiecare zi caut să am ceva noutate/prospețime !
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ce bine este sa descoperi atatea lucruri, imagini, idei in fiecare zi intr-un spatiu pe care aparent il cunosti. Cred ca asta e farmecul...
      Pupici! 😘❤️

      Ștergere