joi, 15 septembrie 2016

Reteta rapida de castraveti murati



Am primit de la o prietena o reteta de castraveti murati, ce mi s-a parut si 
usoara si simpatica, asa ca m-am hotarat sa o experimentez. Si pentru ca 
gustul lor mi s-a parut destul de bun, v-o impartasesc si voua.

Am folosit borcane de 800 de grame, in care am pus urmatoarele ingrediente:
- o jumatate de ceapa taiata mic;
- boabe mustar- 1 1/2 lingurite;
- boabe piper- 6;
- sare- o lingura rasa, potrivita ca dimensiune;
- zahar- o lingura rasa, potrivita ca dimensiune;
- morcov- 6-7 feliute.


- castravetii nu prea mari, se taie la un capat si se introduc cu taietura in jos;


- se toarna in borcan otet, pana la semn si apoi apa, dupa care se strange capacul.


Borcanele se pun la fiert la bain-marie. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se lasa 
20 de minute la fiert. Se scot dupa ce se raceste apa.


Asta este tot.  In oala mea nu prea mare, au incaput doar doua borcane.
Chiar daca arata ciudat, protectia am realizat-o cu ziare, asa cum am fost sfatuita.
S-au comportat foarte bine.
Dupa racire, am sigilat borcanele, asa cum fac si cu cele cu gem: am infasurat in 
jurul capacului banda izolatoare, cam o tura si jumatate.  Riscul de a intra aer, 
mai ales daca avem un capac reutilizat, este eliminat.

Am deschis un borcan dupa doua saptamani. Deja erau facuti. Am folosit otet de
mere. Daca vreti un gust mai puternic, cred ca il veti obtine cu otet alimentar.

A fost o experienta interesanta si cred ca voi mai incerca!


Si fara legatura cu reteta:






12 comentarii:

  1. Aproape asa pun si eu castravetii,doar ca nu pun ceapa si morcovi,dar pe fundul borcanului asez(ca sa le fie pat moale castravetilor) o crenguta de marar,una de cimbru si o frunza potrivit de mare de telina,pun cam 100ml de otet,si trei linguri rae de are.
    Sunt dulci acrisori si crocanti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca mararul, cimbrul si telina dau un gust aparte. E o completare foarte buna a retetei.Multumesc mult. :)
      Noapte buna si un weekend cat mai placut!

      Ștergere
  2. Dacă rețetă este rapida, castraveții vor fi și mai murați? :p
    PS - în borcane, feliutele de morcov nu sunt conform rețetei :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ???Intrebare capcana? Totusi cred ca raspunsul este NU! :D
      Sper ca nu ai numarat feliutele! Erau si suprapuse... :D

      Ștergere
  3. O idee buna, imi plac atat murati, cat si in otet.
    Abia astept sa ma vad si eu cu camara pusa la punct. Am iesit pe usa spre piata, miercuri, si m-am intors ramburs dupa ce am alunecat pe scari. De aceea am si intarziat cu rubrica miercurea fara cuvinte. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca nu e prea grav. Sa te faci bine repede!

      Nu sunt adepta borcanelor uriase, Nu am unde sa le pun si apoi, odata deschise ar cam trebui sa le consumi. Borcanele mai mici se pot pastra mai usor.
      Oricum mi-au placut la gust, asa ca voi relua. :D
      Sanatate si numai bine iti urez!

      Ștergere
  4. Reţetă asemanatoare am şi eu fară sa tai castraveţii la unul din capete. Sunt minunaţi !
    Tu de ce tai castraveţii, încap mai bine în borcan sau ai vrut să respecţi modul de lucru recomandat ? O seară placută să ai Suzana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am respectat recomandarea, dar m-am gandit ca scotand un mic capacel, la fierbere, poate sunt patrunsi mai bine.
      Nu ma pricep, ce sa-ti spun? Daca tie ti-au iesit si fara taietura, poate ca este si ideea de a sta mai stabili in borcan. Si asta e posibil.
      Oricum, au iesit dupa gustul meu cu otetul de mere.
      Seara buna si weekend placut, draga Geta!

      Ștergere
  5. Asta-i faina! De doua ori! :) Prima data pentru ca imi plac castravetii murati atat de mult incat ii mananc si fara "garnitura". A doua oara pentru ca mama, luni (cred), a pus la murat castraveti dupa aceasta reteta (a aflat-o de curand)! :) Nu stiu daca i-a taiat la un capat, dar ingredientele sunt acestea - mi-a zis cand am intrebat-o ce-s bilutele minuscule din borcan.
    Noapte buna si buna dimineata! :)
    Zile fericite iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine de confirmare! Deja sunt fanul acestei retete. Si mie mi se pare simpla...:D
      Retele abordate de mine nu sunt prea numeroase, dar sunt din cele care imi plac sau sunt experimente, asa, mai bio.
      Buna dimineata si un weekend minunat sa ai, draga Diana!

      Ștergere
  6. Interesantă și ușoară,eu mai pun câțiva căței de
    usturoi și o floare de mărar uscată și sunt super...!
    Îi fier 20 min de la primul clocot,nu mai mult!
    Un weekend minunat Suzana!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De usturoi uitasem. Ca si de clasicul marar. Dar am vrut sa respect reteta primita! Oricum, mi-a placut mult gustul. Vad ca este o reteta destul de cunoscuta. Eu habar nu aveam de ea! :D
      Un weekend excelent, draga Elena! <3

      Ștergere