Floare de Colt : Duzina de cuvinte (70) -Amintiri inghetate

vineri, 22 ianuarie 2016

Duzina de cuvinte (70) -
Amintiri inghetate

Cuvintele saptamanii:
turturi, ceai, castane, mamaliga, polei, zapada, alb, faina, ger, grade, vant ,polar.
Tema saptamanii: Mare de alb.



Sunt intr-o  alta iarna, cu multi ani in urma. Este exagerat de frig, este exasperant 
de frig. Este ger, multe grade sub zero.  Sunt la Piata Presei libere si ma indrept spre
Arcul de Triumf.  Zapada cazuse incontinuu cateva zile. Fulgi mici si desi, ca o faina,
acoperisera orasul cu un alb orbitor.  O mare de alb. Si nici o pala de vant.
Dupa ce ninsoarea a incetat, a venit gerul. Poate ca nu era chiar polar, dar mie asa
mi se parea. Inaintez incet, pentru ca zapada inghetase si se formase polei.

Si pentru ca lucrurile minunate vin pe negandite,  soarele strapunge un pic pacla
norilor. Se reflecta in gheata de pe jos si din copaci. Este atat de frig ca in departare
parca e ceata. Dar ceata devine aurie. Turturi atarnand de crengi sunt poleiti.
Ma opresc si privesc inainte  drumul si copacii. Este  o  imagine miraculoasa.
Aproape ca iti taie respiratia. Este prea frumos. Este pur si simplu Divin.

Totul a durat cateva minute. Norii s-au repliat si au ascuns soarele si auriul.
Nu mai conta. Am vazut ceea ce era de vazut. Eram inghetata bocna dar ... 
privisem soarele! 

Comparativ cu ceea ce a fost atunci, iarna de acum este aproape blanda.
Si totusi mi-e cam frig.  Un ceai ar fi bun sau o cafea cu miere si scortisoara.
Cat priveste ziua de maine, o astept cu nerabdare. 
Cine stie ce minune se va mai petrece!

Si daca tot e un moment de destainuire, trebuie sa recunosc ca oricat ar parea de
surprinzator, nu am mancat niciodata castane coapte! 
Doar le-am mirosit pe tarabe, in perioada sarbatorilor de iarna!
Cat priveste mamaliga, va voi destainui reteta mea secreta, de care sper sa nu radeti:
     in apa pusa  la fiert adaug putin ulei (de masline sau de nuca de cocos) sau ghee si un 
     mix de  condimente: turmeric, sare, piper, rozmarin, cimbru, pulbere de ghimbir.
     Apoi adaug clasicul malai. 
     Poate e cam ciudat, dar iese tare buna la gust!




Despre alte ganduri inzapezite puteti citi la Eddie in tabel!


Sa aveti un weekend surprinzator de frumos!


Sursa





8 comentarii :

  1. frumoasă privelişte ai zugrăvit aici. Cât despre mămăliga ta, pare într-adevăr cam ciudată. Cu ce o mănânci? Să ai un weekend minunat, Suzana! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a ramas undeva in memorie. Un moment deosebit si rar.
      In fiecare iarna imi amintesc de acest moment. Si de fiecare data nu l-am mai regasit asa cum l-am vazut atunci.
      Cat despre mamaliga, cu ce se mananca de obicei: branza sarata, iaurt, alaturi de sarmale, optiunile sunt dupa dorinta si gust.
      E un mix pe care il folosesc cam la orice. Cred ca aroma predominanta este totusi de rozmarin. Imi place mult.
      Un weekend frumos si inventiv, Dana!

      Ștergere
  2. e bine sa ai astfel de momente, chiar bine!
    weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, astfel de momente sunt mai pretioase decat ne putem imagina!
      Weekend minunat si tie!

      Ștergere
  3. Interesantă rețeta de mămăligă,eu pun unt!
    Îmi place mult jocul tău de cuvinte!
    Un weekend cât mai plăcut îți doresc,Suzana!
    Pup și îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Elena!
      Si tie weekendul sa-ti fie minunat!
      Cu drag:)

      Ștergere
  4. Iți dai seama ca dincolo de momentul tau divin toti ne vom intreba de gustul mămăligii? Mixul de condimente il iei de undeva sau il prepari tu, nu mereu dau bine daca sunt neechilibrate? Eu, locuind pe munte-deal, e mult mai ger decat in josul orasului și vad multe momente de ingheturi cu soare. Castane am mâncat in Italia, ei sunt înnebuniți după ele, mie nu-mi plac și nici piureul de castane care se gasestela orice supermarket. Dar tu fiind omul aromelor s-ar putea sa ai o surpriza! Seara faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mixul mi-l prepar de fiecare data. Nu te gandi ca pun prea mult. Si in general predomina rozmarinul. Initial am facut un experiment la o mamaliga. Mi-a placut si ritualul s-a perpetuat. Nu-mi place sa cumpar mixuri gata facute. De obicei au si conservanti, asa ca evit.
      Seara faina si tie!

      Ștergere