Acasa

Pagini sinteza

luni, 11 mai 2020

Jurnalul unui Acum (7) -
Prin bucatarie si nu numai!

Mi-era dor de ceva altfel prin bucatarie, asa ca vor urma cateva imagini si idei
din acest spatiu:

- Doar trei capsuni: doua siameze si o codata!


- Am descoperit in piata tarhon proaspat. A fost o surpriza descoperirea acestei 
  plante si a proprietatilor ei extrem de interesante. Se poate usca, pastra in otet,
  in congelator, sau proaspata in salata. Am devenit fan!
 

O idee noua pentru mine: mararul si leusteanul culese in luna mai sunt
mai aromate.  De aceea este preferabil  a fi uscate in aceasta perioada, 
daca obisnuiti sa o faceti.


Busuiocul a crescut! Si am luat si busuioc pentru gradina si l-am plantat in ghiveci.
Este foarte, foarte aromat. 


Cu ocazia unui joc al cuvintelor am descoperit o reteta a unui lichior de gutui.
Si pentru ca am avut cateva fructe, am experimentat-o. L-am tinut ceva
mai mult, dar a iesit minunat! 


Aici este doar orez cu legume. Nimic complicat, dar daca tot am facut o
poza va spun si ce contine: o ceasca de orez, morcov, ceapa, ardei, usturoi,
patrunjel, sare si piper dupa gust, apa si putin ulei de masline. Amestecul 
l-am facut cu cateva ore inainte de preparare. Cred ca acesta este un mic 
truc al unei arome mai puternice a orezului.


Am facut iar ghee. Ma incumet mai rar, dar daca tot nu am mai gasit-o,
am luat initiativa...


Pe data de 7 mai 2020 a fost o luna uriasa. Arata mult mai frumos decat 
in imagine, dar am vrut sa pastrez acest punct focal special...
 

Si cateva efecte optimiste:
 




Va mai aduceti aminte de Akiane?





Va urez o saptamana plina de lucruri bune!






Jurnalul unui Acum (6)






16 comentarii:

  1. Unde se vinde orezul cu legume, la ce link ? :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se vinde la nici un link! :)
      Doar nu ti-o fi lene sa tai cateva legume, acolo! :D

      Ștergere
  2. Ai fost tare gospodina … :))
    Mie tarhonul nu-mi place nici sa ma bati! Noroc ca nici jumatatii mele nu-I place!
    Eu nu usuc patrunjelul/mararul/leusteanul ci il tai si îl congelez! Este mult mai ptoaspat in mancare salata … etc!
    Saptamana placuta, Suzana draga!
    Muah! 😊 Pupicios! 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am gasit pana acum proaspat. Si are parca si o nuanta ce aduce a anason, care iarasi im place mult. Eu am un congelator cam mic si nu pot congela ceea ce as avea chef. Au prioritate afinele si merisoarele si parca mai am niste patrunjel. Asa ca nu am incotro si le mai si usuc.
      Multumesc, Ella draga! O saptamana placuta si tie! Pupicei! 😘😘😘

      Ștergere
  3. Harnicuta mai esti! :)
    Mie nu mi-a rasarit busuiocul! :( In final mi-am amintit si am pus semintele (mama zice ca e posibil sa fie prea vechi semintele)
    Tarhon! Imi place de numa'-numa'! Mai toate plantele aromate imi plac si cele mai multe le mananc si crude. Cu patrunjelul, leusteanul, mararul, pelinul mama trebuie mereu sa aiba "grija" - iau cateva fire de cate ori le vad (si le vad des - mai putin pelinul, care, de regula, e pus la uscat, dar si frunzele uscate imi plac). :) Mama folosea mult tarhonul la mancaruri (tata la fel facea).
    Ti-a reusit fain foto cu Luna! Imi place acest astru (si) pentru ca se lasa privit. :)
    Multumesc. Saptamana cu multe bucurii iti doresc, Suzana draga! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca anul trecut am pus si eu seminte vechi si au iesit foarte greu. Este posibil. Pune din nou, daca mai ai.
      Pentru mine tarhonul chiar a fost o descoperire. Imi place sa-l rontai si eu. Luna pe viu a fost infinit mai frumoasa. Era atat de mare incat a iesit totusi ceva si in poza.:D
      Multumesc si eu, Diana draga! Pupici si zile bucuroase sa ai! <3

      Ștergere
  4. Retetele le apreciez fara comentarii; in unele seri luna mi se pare amenintătoare...
    Multumesc, in mod special, pentru recomandarea minunii numite Elisey Mysin!
    Sănătate,inspiratie si spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca atunci cand are un fel de halou si ne aducem ceva aminte... Recunosc ca nu ma asteptam sa iasa un lichior atat de bun, asa ca daca ai chef sa incerci...
      Imi pare atat de bine ca l-ai vazut. Copiii sunt in general minunati, dar unii sunt chiar geniali.
      Multumesc, Daurel! Sanatate, inspiratie si spor si tie!

      Ștergere
  5. Ce frumos e jurnalul tau de prin bucatarie!Si noi am mincat capsuni cumparate de la piata, mi-au uns sufletul cu gustul si aroma lor.Am incercat inca din tinerete sa maninc tarhon dar de fiecare data a trebuit sa renunt la farfuria din fata mea pentru ca nu stiu de ce dar nu pot sa-l suport.In fiecare an in luna mai eu usuc leustean, are frunzele mari si foarte aromate si nu-mi pot inchipui o ciorba fara leustean.Adica cum? ai facut amestecul cu orez si legume si peste citeva ore l-ai pus la fiert? Ghee e si pe lista mea mereu! Pustiul pianist e genial,l-am urmarit de mai multe ori pe youtube si Akiane e deosebita! Draga Suzana,iti doresc o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am propus sa fac niste gem, pentru nepotica noastra, pentru ca intr-adevar au fost foarte aromate. Sper sa nu se termine brusc.
      Cine stie motivul. Poate ca e prea aromat.
      Amestecul l-am facut dimineata, cu toate ingredientele. Le-am amestecat bine si le-a acoperit. La masa de pranz le-am fiert.
      Deci au stat cam cinci ore. Le poti pune si de cu seara, daca crezi. Mie asa mi se pare, ca aromele legumelor sunt disipate altfel in apa si intra si in orezul care se umfla.
      Pustiul este intr-adevar genial, iar Akiane este cu totul speciala... Sa stii ca la Lidl apare din cand in cand acel vas de sticla gros. Eu nu aveam altceva in care sa fac si sa si vad.
      Imi pare bine ca ti-a placut ceea ce am mai trebaluit. A fost interesant sa scriu despre astfel de subiecte.
      Multumesc, Geta! Spor la tot si zile frumoase!<3

      Ștergere
  6. Superbe căpșunile. De plăntuțe și mult verde, chiar mulțumesc, aveam nevoie după atâta stat. 😷 Iar muzica Piticului nemaipomenita. M ai binedispus. Bine te am regăsit!! ♥️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inaaa! Ce bine imi pare ca te aud! Sper ca totul este bine la voi! Mi-am spus ca mult verde si un Pitic genial este imposibil sa nu remonteze.
      Recunosc ca arata superb capsunile. Si sunt parfumate. Si parca nu am simtit ceva neplacut de la ele. Asa ca voi incerca un gem. Poate chiar maine!
      Numai bine, draga mea! Zile cat mai frumoase si aromate!

      Ștergere
  7. Eu nu ştiu ciorbă de fasole fără tarhon, pe la noi e lege şi i se spune tarcăn. De obicei, din ăla din oţet. Sau ciorba aia numită la noi "acră", adică cu carne de pui sau porc, cu smântână în ea. Folosesc şi uscat, dar ăla în oţet e cel mai bun.
    Îmi tot propun să pun leuştean la congelat şi tot uit, tare mult îmi place şi ăla.
    Acum am auzit prima dată de ghee, foarte interesant, mulţumesc!
    Seară bună, Suzana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca asta a fost primul lucru auzit: ciorba de fasole are obligatoriu tarhon! Am pus si eu cu otet, de curiozitate.
      Nu prea am loc in congelator, dar poate ca voi pune si eu cateva plantute. Gheea chiar este interesanta. Mie imi place mult gustul, destul de diferit de unt, ceea ce prima data cand am facut m-a uimit mult.
      Multumesc, draga Potecuta! Zile cu bucurii!

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Ca si gemul de capsuni, de care nu am apucat sa spun! :D
      Multumesc, draga Alex! O saptamana minunata!

      Ștergere