Acum cat o am in minte trebuie sa o scriu repede, repede sa nu o uit.
Si sa o folosesc si data viitoare!
Etapa 1: Se amesteca bine urmatoarele ingrediente:
2 oua intregi si 2 galbenusuri,
300 grame zahar si un pliculet de zahar vanilat,
1 lingurita sare,
coaja rasa de la o portocala,
3 linguri lapte cald.
Etapa 2: Maiaua. Se amesteca bine urmatoarele ingrediente, pana ce compozitia
are consistenta smantanii.
1 cubulet de drojdie proaspata,
2 lingurite de zahar,
1 pahar lapte cald (200ml),
~135 grame faina.
Se acopera vasul (capacitate - doi litri)si se lasa la cald.
Obs. Amestecul creste foarte repede, pana in 15 minute!
Etapa 3: Aluatul.
Pregatim grasimea din 100 ml ulei si 50 grame unt, incalzita pentru omogenizare.
Intr-un lighean emailat, se pune 1 kilogram de faina de cozonac.
Apoi se adauga: amestecul de oua (etapa 1), maiau (etapa 2), ~ 200 ml. lapte cald.
Urmeaza incorporarea grasimii - caldute- treptat, pana cand obtinem o compozitie
elastica si care se desprinde usor de pe mana. In acest moment se pudreaza cu
faina, se acopera si se lasa la cald.
Obs. Functie de temperatura, creste in doua - trei ore.
In timp ce aluatul creste, se pregatesc compozitiile dorite.
Am utilizat branza de vaci (1) si mac (2).
Compozitia 1 ( pentru trei cozonaci). Se amesteca:
300 grame branza,
1 lingurita de sare,
coaja rasa de la o lamaie,
~50 grame zahar,
albusurile ramase de la etapa 1.
Daca amestecul este prea apos, se mai adauga putin gris.
Compozitia 2 ( pentru doi cozonaci).
200 grame mac pe care l-am macinat in rasnita,
~50 grame zahar si 1 pliculet de zahar vanilat,
~250 ml. lapte,
1 lingura de cacao.
Amestecul se fierbe pana capata o consistenta cremoasa si zaharul
se topeste.
Am intins aluatul, am pus compozitia, l-am rulat si pus in tavile pregatite cu
hartie de copt. Si le-am mai lasat cam inca o ora sa mai creasca.
Apoi tavile le-am pus in cuptorul incalzit in prealabil. Coptul dureaza cam
40 minute sau pana se rumenesc si trec de testul cu scobitoarea.
Cam asta a fost aventura mea. Mai sunt de adaugat cateva idei:
- Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Eu am pornit cuptorul
pentru a fi cald in bucatarie.
- Este mai usor daca pregatim toate materialele si le avem la indemana.
- Dimensiunea oualelor influenteaza cantitatea de lapte. Daca ouale sunt mici
in loc de 4 se pot pune 5 (3 intregi).
- Cantitatea de zahar folosita nu genereaza un gust foarte dulce. Evident ca
se poate plusa, in functie de gust.
Si pentru ca mi-au ramas vreo doua linguri din compozitia de mac,
am facut un mic chec - varianta dulce a placintei rapide, din urmatoarele
ingrediente:
- 1 ou,
- 20 gr. ulei,
- 100 gr. zahar,
- ~150gr. iaurt,
- ~100gr. faina
- 1/3 dintr-un pliculet de praf de copt.
Am pus in tava cu hartie de copt trei sferturi de compozitie, apoi restul am
amestecat-o cu macul si am turnat-o peste. A iesit cam ciudat, dar este gustoasa.
Un mic bonus! |
Sper ca v-am dat idei noi!
Si pentru ca nu mai este mult pana la momentul nostru luminat,
va urez cu mult drag:
Paste fericit! |
Paște Luminat și îmbelșugat!
RăspundețiȘtergereCare ou are coaja mai tare ? :)
Voi descoperi in urmatoarele zile! ;)
ȘtergerePaste Luminat si fericit!
Hristos a Înviat!
ȘtergerePoarta este la Stavropoleos... ;)
Adevarat a Inviat!
ȘtergereMultumesc. Este extraordinar de frumoasa!
Multumesc muuult pentru reteta!! Tare mi-as dori sa incerc intr-o buna zi :) Paste Fericit!!
RăspundețiȘtergereCu mare placere! Am fost foarte multumita cum a iesit.
ȘtergereSper ca am scris tot ce e important. Daca mai ai vreo intrebare, iti raspund cu placere.
Paste fericit!
Uau!!! Arata delicios!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult!
ȘtergereSa stii ca e si foarte gustos!
Paste fericit, draga Ioana!
Arată super...deja mi-ai făcut poftă,abia aștept până
RăspundețiȘtergeremâine să mănânc(am făcut și eu)!
Îți doresc sărbători fericite alături de cei dragi!
Paște fericit,Suzana!
Îmbrățișez cu drag!
Multumesc, draga Elena!
ȘtergereIti urez Sarbatori Pascale pline de lumina!
Si sa te bucuri de bunatatile pregatite!
Am facut si eu cozonac cu nuca dar imi place mult si cel cu mac, multumesc pentru reteta !
RăspundețiȘtergereIti doresc un Paste fericit, Suzana !
Sincer, cel cu mac imi place cel mai mult. Poate e si efectul fierberii in lapte.
ȘtergerePaste fericit, cu bucurii si sanatate, draga Geta!
Esti o gospodina desavarsita! Eu n-am facut niciodata cozonac.Sa ai niste sarbatori cu sanatate si un Paste fericit!
RăspundețiȘtergereSa stii ca foarte tarziu am avut curajul de a-i face.
ȘtergereNu sunt o gospodina desavarsita, dar experimentele imi plac si poate daca ma perfectionez, voi capata viteza.
Paste fericit, sanatate si bucurii!
Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii Domnului sa va aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta. Un Paste Fericit!
RăspundețiȘtergereCe frumos ai spus! "Incredere, lumina, iubire, speranta"!
ȘtergereTaine ce fac viata frumoasa si fericita!
Paste fericit si luminat, draga Iulisa!
Hristos a Înviat !
RăspundețiȘtergerecu drag, îţi doresc: Paşte fericit !
Adevarat a Inviat!
ȘtergerePaste fericit, cu bucurii si sanatate, draga Prietena!
Hristos a înviat!
RăspundețiȘtergereAdevarat a Inviat!
ȘtergerePaste fericit si luminat, plin de bucurii!
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi! Hristos a Înviat! :)
RăspundețiȘtergereHristos a Înviat! Sărbători fericite alături de cei dragi! :)
RăspundețiȘtergereAdevarat a Inviat!
ȘtergerePaste fericit plin de bucurii si sanatate!
Hristos a Inviat ! Paste Binecuvantat !
RăspundețiȘtergereAdevarat a Inviat!
ȘtergerePaste fericit, Gabriela cu bucurii, senin in suflet si pace!
Sarbatori cu lumina în priviri si pace în suflet! Paste fericit!
RăspundețiȘtergerePaste fericit, Carmen!
ȘtergereBucurii, sanatate si multa lumina!
Oricine face cozonac are deplina mea admiratie, il consider o piatra de incercare pentru o gospodina. Eu n-am facut niciodata, dar stiu sa-l mananc bine de tot, hi, hi.
RăspundețiȘtergereZile minunate sa ai, Paste fericit!
Paste fericit, cu multe bucurii!
ȘtergereSa stii ca poate fi considerat o piatra de incercare, dar doar prima data!!! Pana la urma totul e caldura, chimie, amuzament si un pic de sentiment.
Provocarile sunt interesante, iar un cozonac e o provocare pe cinste!!!
Paste Fericit!!! Ce de bunatati <3!!
RăspundețiȘtergereSi eu am fost "alintata" anul acesta! Mi-a facut Buni un cozonacel cu cacao si zahar (fara nuci):P. A mai ramas o felie :D.
Mi-am propus sa fac si eu un cozo - poate chiar saptamana aceasta ;). Deocamdata sa vad - poate imi cumpara parintii mac... si atunci poate fac un colacel <3. Oare merge macul rasnit? :-s ... Ca nu am masina decat pentru nuci.
Paste fericit, Rux!
ȘtergereSi eu am rasnit macul in rasnita de cafea. A mers foarte bine, asa ca o poti folosi cu incredere.
Succes la colacel!
Ce bunatate dulce!! Si, si aromat...ohooo Pot sa-mi imaginez, toata atmosfera creata (ne-am luat "si noi la tranta" cu unii lol)*-*... Frumoase instanturi si chiar ca mi-ati oferit idei pentru a incerca!!
RăspundețiȘtergereToate cele frumoase pentru suflet va doresc! Paste Fericit! Intotdeauna cu multa sanatate! Sarbatori luminate!
Sper ca Sarbatorile ti-au fost frumoase si luminoase!
ȘtergereSi imi pare bine ca ti-au venit idei noi.
Sanatate si bucurii tie si celor dragi tie!
Hristos a inviat!
RăspundețiȘtergereSufletul senin sa-ti fie!
*
Mama n-a mai facut cozonaci anul acesta iar eu... citind si respectand reteta... reusesc ceva pe care trebuie sa scriu "cozonac" pentru a sti lumea ce este.
Adevarat a inviat!
ȘtergereBucurii,sanatate si pace in suflet!
Diana, de prea multe ori nu am facut nici eu. Dar am vrut sa si scriu reteta, sa-mi ramana in memorie. Pe masura ce mai descopar lucruri, voi mai scrie cate ceva. Mi-a ramas umplutura de nuca de realizat, asa ca musai trebuie sa mai experimentez!
Cristos a înviat!
RăspundețiȘtergereNu am fost niciodată în stare să fac un cozonac ca lumea și am renunțat. Rețeta ta mă îmboldește să mai încerc o dată, cine știe... Mulțumesc! ☺
Zi frumoasă, Suzana!
Adevarat a inviat!
ȘtergereAm fost cateva zile plecati (deconectati de la net!)
si la intoarcere, singura bucatica de cozonac cu mac ramasa am constatat ca ramasese surprinzator de pufoasa si nu s-a uscat. Asa ca am zis ca e de bine...
O saptamana frumoasa sa ai!
Ce bine arată cozonacul de la Paște! Mi s-a făcut o poftă teribilă! Îmi place să mănânc cozonac cu lapte, să pun bucăți de cozonac în cana cu lapte cald, să se înmoaie și apoi să mănânc. Obiceiuri din copilărie!
RăspundețiȘtergereCred ca mi-a ascultat dorinta de a arata frumos, sa pot sa-l prezint la o astfel de Sarbatoare! Ca altfel nu as fi avut curaj! :)
ȘtergereMai adaug cozonac cu cafea, indiferent cat de uscat este!
Seara frumoasa, Adrian!