Acum cat o am in minte trebuie sa o scriu repede, repede sa nu o uit.
Si sa o folosesc si data viitoare!
Etapa 1: Se amesteca bine urmatoarele ingrediente:
2 oua intregi si 2 galbenusuri,
300 grame zahar si un pliculet de zahar vanilat,
1 lingurita sare,
coaja rasa de la o portocala,
3 linguri lapte cald.
Etapa 2: Maiaua. Se amesteca bine urmatoarele ingrediente, pana ce compozitia
are consistenta smantanii.
1 cubulet de drojdie proaspata,
2 lingurite de zahar,
1 pahar lapte cald (200ml),
~135 grame faina.
Se acopera vasul (capacitate - doi litri)si se lasa la cald.
Obs. Amestecul creste foarte repede, pana in 15 minute!
Etapa 3: Aluatul.
Pregatim grasimea din 100 ml ulei si 50 grame unt, incalzita pentru omogenizare.
Intr-un lighean emailat, se pune 1 kilogram de faina de cozonac.
Apoi se adauga: amestecul de oua (etapa 1), maiau (etapa 2), ~ 200 ml. lapte cald.
Urmeaza incorporarea grasimii - caldute- treptat, pana cand obtinem o compozitie
elastica si care se desprinde usor de pe mana. In acest moment se pudreaza cu
faina, se acopera si se lasa la cald.
Obs. Functie de temperatura, creste in doua - trei ore.
In timp ce aluatul creste, se pregatesc compozitiile dorite.
Am utilizat branza de vaci (1) si mac (2).
Compozitia 1 ( pentru trei cozonaci). Se amesteca:
300 grame branza,
1 lingurita de sare,
coaja rasa de la o lamaie,
~50 grame zahar,
albusurile ramase de la etapa 1.
Daca amestecul este prea apos, se mai adauga putin gris.
Compozitia 2 ( pentru doi cozonaci).
200 grame mac pe care l-am macinat in rasnita,
~50 grame zahar si 1 pliculet de zahar vanilat,
~250 ml. lapte,
1 lingura de cacao.
Amestecul se fierbe pana capata o consistenta cremoasa si zaharul
se topeste.
Am intins aluatul, am pus compozitia, l-am rulat si pus in tavile pregatite cu
hartie de copt. Si le-am mai lasat cam inca o ora sa mai creasca.
Apoi tavile le-am pus in cuptorul incalzit in prealabil. Coptul dureaza cam
40 minute sau pana se rumenesc si trec de testul cu scobitoarea.
Cam asta a fost aventura mea. Mai sunt de adaugat cateva idei:
- Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Eu am pornit cuptorul
pentru a fi cald in bucatarie.
- Este mai usor daca pregatim toate materialele si le avem la indemana.
- Dimensiunea oualelor influenteaza cantitatea de lapte. Daca ouale sunt mici
in loc de 4 se pot pune 5 (3 intregi).
- Cantitatea de zahar folosita nu genereaza un gust foarte dulce. Evident ca
se poate plusa, in functie de gust.
Si pentru ca mi-au ramas vreo doua linguri din compozitia de mac,
am facut un mic chec - varianta dulce a placintei rapide, din urmatoarele
ingrediente:
- 1 ou,
- 20 gr. ulei,
- 100 gr. zahar,
- ~150gr. iaurt,
- ~100gr. faina
- 1/3 dintr-un pliculet de praf de copt.
Am pus in tava cu hartie de copt trei sferturi de compozitie, apoi restul am
amestecat-o cu macul si am turnat-o peste. A iesit cam ciudat, dar este gustoasa.
Un mic bonus! |
Sper ca v-am dat idei noi!
Si pentru ca nu mai este mult pana la momentul nostru luminat,
va urez cu mult drag:
Paste fericit! |