Pascand cea mai proaspata iarba de primavara, dupa ce si-au indestulat mieii, oile ne daruiesc surplusul de lapte. Oierii priceputi il transforma in cas dospit. Acest cas, pe care l-am botezat cas de mai, il conserv, pentru ca, obtinut in aceasta perioada a anului, mi se pare foarte valoros.
Cum procedez pentru a-l pastra:
- Pregatesc cantitatea de sare ( neiodata) necesara. Eu folosesc 20 grame de sare la
1 kilogram de cas - evident cantitatea poate varia functie de preferinte.
- Dau casul prin masina de tocat si adaug sarea pe parcurs, pentru a fi sigura ca se
repartizeaza relativ uniform:
- Framant casul cu sarea cat mai bine:
- Formez portii rotunde, de aproximativ 50-60 de grame:
- Le pun in pungi de alimente, din care am grija sa scot aerul, prin rularea lor:
- Si apoi le pun la congelator:
Casul se pastreaza foarte bine prin aceasta metoda relativ simpla.
Oricum, sigur mai simpla decat munca marelui nostru pictor Nicolae Grigorescu,
pentru a imortaliza
aceste mioare...
"Mioare" de Nicolae Grigorescu |
Update: Cu aceasta postare particip la rubrica " Buna dimineata Soare",
pe blogul Iulisei.
Multumesc pentru gazduire.
Foarte interesant si foarte util! :) Si foarte faine "Mioarele" lui Grigorescu.:)
RăspundețiȘtergereIti doresc sa ai o saptamana minunata!
Multumesc Diana.
ȘtergereDe multi ani facem asa ceva. Cred ca este o modalitate de pastrare foarte buna.
O saptamana minunata si si tie!
Faina prezentarea ta !
RăspundețiȘtergereNumai bine iti doresc!
Multumesc, Iulisa.
RăspundețiȘtergereAstazi tocmai am pregatit o portie. In luna mai chiar este cel mai bun cas.
Cu drag :)
Va rog, cum se dospeste casul, banuiesc ca nu este cas proaspat.
ȘtergereMultumesc
Gasesti pe linkul urmator : http://www.razvananton.ro/despre-branza/
Ștergerece inseamna de fapt casul dospit. Ideea e ca este uscat, bine scurs. Altfel nu se poate pastra. Casul de mai este mai gras, fiind facut cam in perioada cand apar mieii. De aceea il prefer. Fiind foarte uscat se pastreaza foarte bine la congelator.
Eu il cumpar din piata, adus din zona Sibiului. Doar il pastrez astfel, pentru ca
mi se pare foarte bun. Imi place mai mult decat branza de burduf.
Sper sa-ti fie de folos.
O zi frumoasa.
Foarte faina reteta. Am copiat-o. Si o s-o incerc. Multam .:) Pupiciii
RăspundețiȘtergereDin punctul meu de vedere, este cel mai bun cas pentru a fi pastrat, pentru ca fiind foarte gras, poate fi usor de dat prin masina de tocat. Daca iti place stilul acesta de branza, sunt convinsa ca nu ai sa regreti. Eu o am ca rezerva de avarie pentru cand e frig. Congelatorul meu e micut, ca l-as cam umple cu asa ceva! :)
ȘtergerePupici si o saptamana frumoasa, draga Ina!